Elektronik Ticaret Yol Haritası – 2016
19 Şubat 2016
InterComp Eğitimi’nden Kareler
24 Nisan 2018

Veeam Endpoint Backup

Merhaba,

Bu makalemiz de fiziksel yedekleme konusunda BETA olarak sunulan “Veeam Endpoint Backup” yazılımı konusunda size bilgi vermeye çalışacağım.

Veaam, Sanal yedekleme konusun da dünya genelinde çok yaygın olarak kullanılan fakat fiziksel yedekleme konusunda ilk ürünü olan Veeam Endpoint Backup BETA ile bu kategoriye hızlı bir giriş yapmış. İlk izlenimlerime göre fiziksel yedeklemesi de sanalda olduğu gibi hızlı ve son kullanıcılar için tasarlandığından gayet basit ve kolay bir kullanımı vardır. Son kullanıcı için dediğime bakmayın, fiziksel sunucularınızı da gönül rahatlığıyla yedekleyebilirsiniz. Deneme amaçlı kullandığım laptop üzerine yedekleme aldırdığım esnada çok extra özelliklere sahip olmamasına rağmen yedekleme esnasında sizi rahatsız etmeyecek kadar stabil şekilde yedek almaktadır. Ürün özellik olarak BETA olmasına rağmen sizi yedekleme konusunda tatmin edebilecek kapasitededir. Veeam Endpoint Backup “Microsoft Windows Server 2008R2 ve Sonrası, Microsoft Windows 7 ve Sonrasını” desteklemektedir.

Özelliklerin bahsedecek olursak;

  • Volume Backup,
  • File Backup,
  • Volume Restore,
  • File Restore(İtem Restore),
  • İmage Restore (ISO)

Sözü fazla uzatmadan kurulumu anlatmak istiyorum. Kuruluma başlamadan önce aşağıda ki linkten ücretsiz olarak ürünü indirebilirsiniz.

http://go.veeam.com/endpoint

02

İndirmiş olduğunuz dosyası çalıştırdığınız da karşınıza lisans anlaşması gelmektedir. “next” diyerek devam ediyoruz.

02

Bu ekranda ise bize nereye kuracağını göstermektedir. “install” diyerek kurulumu başlatıyoruz.

03

Kurulum işlemi bittikten sonra otomatik olarak yedekleme ekranı gelecektir. İlk olarak yukarıdaki gibi bir ekran karşımıza gelmektedir. Bu ekranda bize ne tür yedekleme alacağımızı sormaktadır. Ben Volume(Disk) yedeği almak istediğimi belirtiyorum. Eğer diğer yedekleme işlemlerini seçmiş olsaydım bu ekran haricinde sadece nelerin yedekleneceğini seçecektim.

03

Burada hangi diskin yedeğini alacağını sormaktadır. “C” diskini seçiyoruz.

03

Burada ise yedekleri mevcut bilgisayara mı yoksa farklı bir bilgisayarın üzerindeki paylaşım dosyasına mı yedekleyeceğimizi sormaktadır. Ben local e yedekleyeceğim için “Local drive” seçeneği ile devam ediyorum. “Shared Folder” şeklinde yedeklemek isteseydim aşağıdaki gibi bir ekran karşımıza gelecekti.

03

Eğer Shared Folder seçeneği seçmiş olsaydım karşıma bu şekilde bir ekran gelecekti. Burada “1” numaralı yede “browse” seçeneğinden yedeklerin tutulacağı bilgisayarın yolunu seçiyoruz. “2” numaralı yerde ise yedeklerin alınacağı bilgisayara farklı bir kullanıcı ile bağlanılacak ise o bilgilerin girilmesi için bölme bulunmaktadır. “3” numaralı bölgede ise kaç günlük yedeklerin tutulacağı sorulmaktadır.

03

“Local Drive” seçeneği ile devam edeceğimiz için hangi diske kaydedeceğini sormaktadır. “C” diskinin yedeğini aldığım için “D” diskini seçiyorum.

03

Burada ise bana hangi saatte ve bilgisayar hangi modda iken yedek alacağını sormaktadır. “next” diyerek devam ediyoruz.

03

Son ekranda ise bize yedekleme ile ilgili bilgiler vermektedir. İsteseniz işlem bittikten sonra hemen yedeklemeyi başlatabilirsiniz.

03

Yedekleme işlemimiz başladıktan sonra programın arayüzü ile bu işlemi takip edebilirsiniz. Görmüş olduğunuz gibi şu anda bilgisayarımın yedekleri alınmaktadır. Detaylı görmek isteseniz “Processing” kısmına gelerek görebilirsiniz.

03

“Processing” kısmına geldiğimde yedekleme işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığı gözlemlenmektedir.

03

Ara yüz kısıma daha detaylı olarak bakacak olursa burada ufak bir ayar bölümü bulunmaktadır. Bu kısımda yedekleme işlemlerini disable edebilir, history kısmında neleri görmek istediğinizi seçebilirsiniz.

03

“Support” kısmında ise online olarak destek alabilir, destek ekibine mail atabilir ve forumlardan yardım alabilmeniz için bölümler bulunmaktadır.
Volume Restore işlemlerinden sonra size Recovery Media(ISO) işlemini anlatacağım. Bunun için;

03

Yüklemiş olduğumuz programların içerisinde “Create Recovery Media” tıklıyoruz.

03

Karşımıza bu şekilde bir ekran gelmektedir. Burada bize DVD üzerinemi yoksa bilgisayar içerisine ISO dosyası olarakmı kaydetmek istediğimizi sormaktadır. Ben ISO olarak kaydetmek istediğim için bu seçenek ile devam ediyorum.

03

Bu bölümde ise bana nereye kaydedeceğimi sormaktadır. Local bilgisayara kaydedeceğim için “browse” kısmında nereye kayıt edeceğimi seçiyorum. Farklı bir bilgisayar üzerine kayıt etmek isteseydim diğer seçeneği seçerek yolu gösterebilirdim.

03

Burada ise yedekleme ile ilgili bilgi vermektedir. “next” diyerek devam ediyorum.

03

Bu kısımda ise işlemlerin başarılı bir şekilde tamamlandığını ve ISO dosyasını oluşturduğunu göstermekledir.

03

Kontrol ettiğimde ise belirlemiş olduğum yere yedeği almış bulunmaktadır. Bu iso dosyası ile çöken bilgisayarınızı bütün datalarınız ile birlikte geri getirebilirsiniz.

Yedekleme işlemlerini hallettiğimize göre şimdi de restore işlemlerine başlayabiliriz.

Volume Restore

Bu restore işleminde daha öncede almış olduğumuz disk yedeğini geri getireceğiz.

03

Restore işlemimize başlamadan İlk olarak bilgisayarımın “D” diskinde bulunan bir klasörü siliyorum. Böylece yedeklerimizin ne kadar sağlıklı alındığını gözlemlemiş olacağız.

03

Volume Restore kısmını seçerek devam ediyoruz.

03

Bu ekranda ise bize yedeğimizin nerede olduğunu sormaktadır. Local bilgisayarda tutulduğu için Local Storage işaretleyerek devam ediyorum.

03

Bu bölümde ise hangi yedekten geri dönmek istediğimi sormaktadır.

03

Burada ise disk yolunu gösteriyoruz.

03

Bu ekranda ise bize gerekli bilgileri vermektedir. Bilgilerimizi kontrol ettikten sonra “Run Now” diyerek restore işlemini başlatıyoruz.

03

Restore işlemini başlamıştır. Artık dosyalarımızı geri getirebiliriz.

03

Daha önceden silmiş olduğumuz klasör geri gelmiş. Böylece restore ve yedekleme işlemlerimizin başarılı olduğunu görmüş oluyoruz.

File Restore

Şimdi ise File restore işlemini anlatacağım.

03

Buradan “File Level Restore” bölümünü seçiyoruz.

03

Burada ise daha önceden “C” diskinin alınmış yedeği bulunmaktadır. Bu yedeği seçerek devam ediyorum.

03

Restore işlemi ile ilgili bilgileri verilmiştir. “Finish” diyerek devam ediyorum.

03

“C” diski üzerinde alınan tüm yedekler karşımıza gelmiş bulunmaktadır. Geri getirmek istediğimiz dosyanın üzerine gelip sağ klik yaparak burada istediğimiz işlemi yapabiliriz. Ben kopyalamak istediğim için “Copy to” işlemini yapıyorum.

03

Burada ise kaydetmek istediğim bölümü seçiyorum.

03

Gördüğünüz gibi istemiş olduğumuz dosyayı geri getirmiş bulunmaktayız.

Bir makalemizin daha sonuna geldik. Umarım faydalı olabilmişimdir. Bir daha ki makalede görüşmek üzere.

Murat Köseoğlu

Profesyonel Destek

+90 212 222 57 45


06.03.1987 Zonguldak doğumluyum.İlk okul 4. sınıfa kadar Zonguldak Asma İlköğretim Okulunda okuduktan sonra İstanbul’a taşındığımızdan ilköğretimi 4. sınıftan itibaren “Kavacık İlköğretim Okulun’da” tamamladım.Orta öğrenimimi ise “Beykoz Fevzi Çakmak Lisesi” Sayısal bölümünden mezun olarak tamamladım. 2016 Yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(Uzaktan Eğitim) Bölümünü tamamlamış durumdayım. Bilgisayarla ilk tanışmam ilkokul yıllarımda Windows 98 ile olmuştur. 18 Yaşında bir Bilgisayar Firmasında Son kullanıcı desteği vermek üzere işe başlayarak sektöre ilk adımımı attım.Daha sonra 2008 yılının Ağustos ayında vatani görevimi mi yapmak için işten çıkmak zorunda kaldım. 15 ay askerlik görevimi tamamladıktan sonra sektörde çeşitli kurulum ve ayarlar için kısa süreli çalışmalarım oldu. Nisan 2012-Mayıs 2013 tarihleri arasında da Desan Shipyard‘da bilgi işlem personeli olarak çalıştım. Şu anda İntercomp Bilgisayar San. Ve Hizmetleri Ltd. Şti‘de “Profesyonel Destek” olarak çalışmaktayım.Şu anda aktif olarak bilişim dünyasının Lider sitesi “Çözümpark Bilişim Portalı” nda yazar olarak görev yapmaktayım.

Comments are closed.